IK

Biografie

Naast schrijver, reiziger en wereldburger ben ik een liefhebber van dat wat esthetisch, inspirerend en optimistisch is. Voor de rest ben ik een geluksvogel, want ik heb een boeiend leven en ik zit vol ideeën, plannen en aspiratie. 

Ook niet onbelangrijk: ik ben gek op m'n werk.  

Officieel ben ik Economisch Psycholoog, maar met dat beroep heb ik sinds mijn afstuderen in 1996 niet veel gedaan. Ik wilde eerst eens op wereldreis, het overzeese groene gras lonkte. 

Na het vieren van de vrijheid in landen in Azië en de Pacific keerde ik een jaar later vol ambitie naar huis terug. Ik was van plan om mijn talent als onderzoeker eens flink te laten gelden. 

Dat optimisme duurde niet lang. Niet omdat ik er niks van bakte, wel omdat ik niet met mantelpakjes sta, ik niet van SPSS houd, laat staan dat ik het plezierig vind dat rapporten na noeste vlijt zonder pardon in stoffige lades verdwijnen. 

Mijn werk was niet ik. Ik voelde me er overbodig bij en dat gebrek aan zingeving maakte me ongelukkig. In plaats van de markt verder te onderzoeken, bombardeerde ik mezelf en mijn drijfveren tot onderzoeksobject.

Het potje zelfanalyse dat volgde leverde snel nuttige clues. Iets wat ik tijdens mijn driejarige carrière bij marktonderzoekbureaus herontdekt had, was de flow waarin ik terechtkwam zodra ik ging pennen. Het gegoochel met zinnen, woorden en letters bracht me een borrelend plezier. Niks of niemand bestond dan nog, zalig.

Eigenlijk wist ik dat als kind al.

Dat ik als tiener met punkharen twee keer bij de (toen nog geheten) Academie voor Journalistiek werd uitgeloot: soit. Besliste het lot destijds tot een ommetje, het was nu aan mij om alsnog te gaan doen wat ik in de vroege eighties al wilde: iets met schrijven.

Maar wat?

Om daarachter te komen praatte ik een tijdje met freelance tekstschrijvers en journalisten. De plezierige inkijkjes in hun werk maakten me standvastig. Van schrijven een freelance beroep maken, dat wilde ik ook. Begerig opende ik een klopjacht naar een baan als tekstschrijver. 

Op advies besloot ik mijn nieuwe beroep bij een communicatiebureau te gaan leren. Ik ging daar komen, vanuit het niets. Daartoe koos ik twee anekdotes uit reisbrieven en bouwde die om tot korte, spannende verhalen. Bewijslast. Bij open sollicitaties.  

Mieke, de baas van Ca[t] Communicatie gaf me de kans. Van deze dame en de schrijvende collega's op de zolder van haar statige communicatiepand in Ulvenhout, heb ik het communicatievak en de journalistieke kneepjes geleerd. 

Na 4 jaar Ca[t]’s huis vertrok ik in de zomer van 2004 voor een soloreis van 3 maanden naar China en Mongolië. Niet lang daarna vertrok ik opnieuw naar China. Nu voor 9 weken, op werkreis met een kunstenaar. Tussen de Chinezen, in een gehucht aan de Zijderoute, achtte ik de tijd rijp om - eenmaal thuis - voor mezelf te gaan beginnen. 

Sinds 2006 ben ik freelance tekstschrijver.
Ik werk vanuit Breda, Antwerpen en Amsterdam.  

Ik schrijf voor bedrijven en zzp'ers en ik heb als ghostwriter of reisschrijver aan verschillende boeken meegeschreven. Er staan er ook een paar op eigen naam. Een daarvan is Hoe Reis ik Solo? Van dat reisboek voor soloreizigers zijn er inmiddels 7.000 verkocht. In 2011 ontving ik, als lid van een team van 4 ghostwriters, de Zilveren Griffel voor het informatieve kinderboek: Ik, wie is dat?

Wat me drijft zijn mensen en hun verhalen en mijn hart ligt bij personal branding, interviewen en boeken maken. Ik werk graag aan mooie dingen, omdat een goed verhaal inspireert. Zullen we je doelgroep samen tot actie bewegen?

Groet van Irene
Actilus Webdesign